Benzer ürün veya hizmetleri, başkalarına ait diğer ürün veya hizmetlerinden ayırt etmek gayesiyle ya da belirli bir hizmetin sunulması esnasında kullanılan her tür ayırt edici işaret marka olarak tanımlanır. Tanımından da anlaşılacağı üzere markaların en temel işlevi ayırt edicilik olup markalar tescil ile hak sahiplerine tescil ettiği markayı dilediği gibi kullanma ve üçüncü kişilere karşı koruma imkânı sunar. Tüm dünya tarafından kabul gördüğü ve defalarca tecrübe edildiği üzere marka; bir ticari işletme, ürün ya da hizmetin en önemli değeri kabul edilir.
MARKA NEDİR ?
Marka, bir şirketin veya firmanın ürünlerine verdiği isimler olarak tanımlanabilir. Marka firmanın kendi adı olabildiği gibi ürünleri için kullanıldığı isimler de olabilmektedir.Marka, bir ürünü, bir hizmeti benzerlerinden veya diğer ürünlerden ayırt etmek için kullanılan isimler, amblemler, desenler, sayılar, sözcükler, harflerdir. Baskı yöntemi ile çoğaltılıp dağıtılabilmektedir. Bir ürünün pazarda olduğu sürece devam eden sınai mülkiyet hakkıdır. Markalar, isim olabildiği gibi şekil, desen olabilmektedir. Firmaların isimleri dışındaki amblemleri de olabilmektedir. İsim ve amblem birlikte tescil edilmektedir.Kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar gibi baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretin Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından gerekli süreçler ve işlemler tamamlandıktan sonra bir belge ile koruma altına alınmasıdır.
MARKA TESCİLİ NEDEN GEREKLİDİR ?
Emek vererek oluşturduğunuz veya oluşturacağınız bir işletmenin temelinde yer alan markanızın kötü niyetli kişiler tarafından veya herhangi bir yerde tesadüfen kullanılmasını veya taklit edilmesini engellemek için yasal olarak tescil edilmeli ve bunu kanıtlayacak bir belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Tescilsiz olarak kullandığınız marka veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olan bir marka sizden önce bir başkası tarafından tescil edilmiş ise, marka sahibi size yaptırımlar uygulalatabilir ve işletmenizi dava yoluyla engelleyebilir.
Markasını korumak isteyen, taklitçilikten uzak durmak isteyen firmalar markalarını tescil ettirirler. Markalaşma süreci uzun araştırmalar gerektiren, yeni fikirler ortaya koymayı isteyen bir süreçtir. Hem maddi hem de manevi olarak şirketler bu süreci yaşarlar. Ürünlerine bir marka yaratmak için uzun uğraşlar verirler. Bu sürecin sonunda da benzeri olmayan bir marka ortaya koyarlar. Bu markayı tescil ettirerek şirketlerini ve markalarını güven altına almış olurlar. Hukuku olarak hak elde etmiş olurlar. Emeklerini korumak isteyen firmalar markalarını tescil ettirirler.
MARKA TESCİLİ NASIL YAPILIR ?
Marka Tescili; markanın ön araştırması ve tescilinin uygun olup olmadığına ilişkin değerlendirme, marka tescili yapılması işleminin en önemli aşamasıdır. Bu işlemin profesyonel ve yılların vermiş olduğu bilgi birikimli ve deneyimli bir vekil firma tarafından yapılması gerekir. Çünkü, başlangıçta iyi analiz edilmeyen yada edilemeyen marka tescil başvurularının aylar sonra Enstitü tarafından reddedilmesi, tescil için başvuruda bulunan firmaları çok sıkıntılı bir duruma düşürmektedir. Böyle istenmeyen bir durum, hem zaman, hem de maddi açıdan marka tescili başvurusunda bulunan firmaların büyük kayıplar yaşamasına neden olmaktadır Tescil başvurusunun, TPE tarafından inceleme ve değerlendinnesinin ardından marka, tescil için uygun görülürse ilan edilir.